Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) Sektör Duyurusu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gönderilen 15.04.2021 tarihli e-posta yazısında;

Sanayicilerin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimi tüketimini karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği ya da Türk firmalarınca 01.01.2022 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listenin paylaşıldığı ve söz konusu ürünler ile ilgili itirazların Ticaret Bakanlığına en geç 01.05.2021 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bahse konu yazıda, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığı'ndan evrak kayıt numarası alınması gerektiği ifade edilmekte olup, itirazlara ilişkin formlara da https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-almasistemi bağlantısı üzerinden ulaşılabildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için 2021/18 sayılı İthalat Tebliğinin incelenmesi ve firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP'den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye Ek'te sunulan dokümandan ulaşılabilmektedir.

410_1221_t_rkiye_odalar_ve_borsalar_birli_i_taraf_ndan_iletilen_15042021_tarihli_e_posta_yaz_s_ve_eki.pdf