BODRUM DENİZ TİCARET ODASINDA DÜMEN ORHAN DİNÇ’TE

Orhan DİNÇ Kimdir?

Baba mesleği olan yat imalatı ile uğraşıyorum. Atalarımızın mesleğini oğluma ve gelecek kuşaklara taşımak için çalışıyorum. Bodrum Deniz Ticaret Odası 5. Dönem başkanıyım. Bunun öncesinde de Bodrum Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi ve sektör temsilcisi olarak yaklaşık 10 yıl sektöre hizmet ettim.

Mayıs ayında göreve gelen yönetim kurulum ve çalışma arkadaşlarımla, geçmişten gelen mirasımızı geliştirerek, koruyarak, gelecek nesillere aktarmaya çabalıyoruz. Bodrumlu deniz insanları olarak bu sorumlulukları taşımak ve sektörümüz çalışanlarına destek olmak için göreve talip olduk. Değerli üyelerimizin oyları ile de bu göreve başladık.

Bugüne kadar neler yaptınız?

Öncelikle Oda organizasyonunu ve hizmet kalitesini iyileştirmek adına çeşitli tedbirler aldık. Sezon öncesi olduğu için hızlı ve kararlı adımlar atarak bürokrasiyi azaltarak hizmet odaklı bir yönetim ve hizmet anlayışını benimsedik. Yerel ve Ulusal kurumlar ile iletişim ve işbirliği içine girdik. Üyelerimizin sorunlarını 7/24 etkili çözüme kavuşturacak görevlendirmeler yaptık. Sezon sonu için detaylı bir proje çalışmamız olacak bunun altyapısı ve koordinasyonu ile ilgileniyoruz. En önemlisi Odamızı taşıdık. Artık daha kolay ulaşılan ve geniş kapasiteli toplantı ve meclis salonumuzla hizmet edeceğiz.

Binamız lokasyon olarak marina girişine yakın bir villadan dönüştürülmüştü. Otopark alanı yoktu ve bina içerisinde toplantı, bekleme alanları çok kısıtlıydı. Ayrıca yarımadanın genelindeki üyelerin ulaşımı açısından yoğun trafiğin içinde kalıyordu. Bu nedenle üyelerimiz zorlanıyordu. Artık herkes için daha uygun bir hizmet binamız var. İleride yerel, ulusal ve uluslararası toplantılarımız ve çalışmalarımız olacak. Hem proje ekibi hem de misafirlerimiz için verimli bir Odaya kavuştuk.

Karbon salınımını azaltan çevreci üretim teknolojileri, sürdürülebilir deniz ekosistemi, yenilenebilir deniz enerjisi, sadece kalifiye değil yenilikçi deniz adamlarımızla, Bodrumlu markalarımızla, rekabetçi maliyet avantajları ve Bodrum DTO lobisi ile tüm ticari alanlarda aktif ve etkili olmak için çalışacağız. Kısacası seçim döneminde söylediğimiz gibi Denizi sadece ticaret alanı değil yaşam alanımız olarak göreceğiz.

Hedeflerimiz çok iddialı görülebilir fakat bunlar yakın geleceğimizin ihtiyaçları olacak. Bu nedenle öncelikle hizmet anlayışımızı revize ettik. Bundan sonra uzmanlaşmaya dayalı personel yapımızla projeler geliştireceğiz. Bu süreçte global ölçekte uzman ya da kurumlardan destek alacağız. Yönetim kurulumuz ve meclisimizde bu konulara yatkın birçok arkadaşımız var. Birlikte hareket edeceğiz. Odamızı kişiler üzerinden değil bütün üyelerin çıkarları doğrultusunda hareket eden bir yapılanmaya götüreceğiz.

Sektörümüzün birçok sorunu ve eksiği var. Bunları ulusal düzeyde temsil edecek çözüme inanan bir başkanımız var. Sayın Tamer KIRAN bu konuda tüm Oda başkanlarına örnek oluyor, destek veriyor. Biz de kendi Odamız bünyesindeki sorunları ulusal düzeyde projelere dönüştürerek gündeme taşımak ve çözüm sağlamak istiyoruz.

Yenilikçi projelerimiz için uluslararası fonlardan faydalanmak istiyoruz. Oda bütçelerimiz çok kısıtlı olduğu için, yerel kaynaklarımızı acil konulara yönlendireceğiz. Günümüzün en büyük sorunu proje finansmanları. Bu nedenle ekibimiz global bir vizyonla yeni projeler üzerinde çalışıyor. Süründürülebilir ve rekabetçi bir sektör için birlikte çalışmalıyız.

Bodrum birçok deniz ticaret alanını aynı anda barındırdığı için makro ve mikro ölçekte çözümler sağlamalıyız. Deniz ulaşımının, deniz tarımının ya da kalifiye personel eksikliğinin hizmet kalitesini düşürmesini engellemek zorundayız.

Muğla’da büyük bir üniversite var. Yaz sezonu bitiminde işbirliği için çeşitli ziyaretlerimiz olacak. Mesleki eğitim, kurslar ve lisans eğitimleri için destek arayacağız. Ayrıca mevcut deniz insanlarımızın sertifikasyon ve kalifikasyon gelişimlerine destek sağlamaya çalışıyoruz.

Bodrum Deniz Ticaret Odası başkanı olarak, seçim sürecinde ve sonrasında desteklerini eksik etmeyen başkanımız Sayın Tamer KIRAN başta olmak üzere yönetim kurulum, meclisim ve tüm üyelerime teşekkür ediyorum. Biz bugünün deniz insanları olarak gelecek kuşaklardan miras aldığımız değerleri korumak için çalışıyoruz. Denizi sadece ticaret alanı değil yaşam alanımız olarak görüyoruz. Bu konu da işbirliğine her zaman açık olacağız.

Başkan'ın Mesajı